2013. október 20., vasárnap

Néhány érdekesség a Halloween apropóján


- Az Egyesült Államokban a Halloween a második legnagyobb bevételt termelő ünnep, a karácsony után.
- A gyerekek 50%-a szeret csokit kapni Halloweenra, 24%-uk a cukorkákat kedveli és 10% a rágógumit.
- A bagoly a Halloween egyik népszerű jelképe. A középkori Európában úgy tartották, hogy a baglyok boszorkányok és a huhogásuk valakinek a közeli halálát jelenti.

- A valaha lemért legnagyobb tököt Norm Craven termesztette, amely 379 kg-ot nyomott.
- Stephen Clarke tartja a világ leggyorsabban kifaragott tökjének rekordját 24,03 másodperccel. Ezzel megdöntötte előző, 54,72 másodperces rekordját. A verseny szabályai szerint a töknek kevesebb mint 10 kg-ot kell nyomnia és hagyományos faragást kell elvégezni, amely tartalmazza legalább a szemeket, orrot, füleket és egy szájat.
- A háztól házig járás és édességkéregetés hagyománya egy ősi kelta szokásból alakult ki: a kelta év végén ételt raktak ki az utcára, hogy kibékítsék az arra kóborló szellemeket.
- Az első ismert írás, amelyben megemlítik a „trick-or-treating”-et 1972-ben készült Észak-Amerikában, Blackie-ben (Alberta, Kanada).
- A Halloween hagyományos színei a narancs és a fekete. A narancssárga az erő és kitartás, a barna és arany színekkel együtt az aratás és az ősz jelképe. A fekete a halál és a sötétség jele és emlékeztetőül szolgál arra, hogy Halloween régen az élet s halál közötti határvonalat jelölő fesztivál volt.
- Általában Írországot tekintik a Halloween szülőhazájának.
- Az ősi kelta Samhain és később a boszorkányokhoz köthető kapcsolatuk miatt a macskáknak fontos szerep jutott a halloweeni folklórban. Állítólag Samhain ünneplésekor a druidák macskákat dobtak a tűzbe, gyakran fonott kosarakban, egy jóslási ceremónia részeként.
- A skót lányok úgy hitték, hogy megláthatják jövőbeli férjük képét, ha nedves lepedőket lógattak a tűz elé Halloweenkor. Máshol azt gondolták, hogy megláthatják barátjuk arcát, ha éjfélkor, a lépcsőn lefelé menet tükörbe néztek.
- Harry Houdini (1874-1926) volt a valaha élt egyik leghíresebb és legrejtélyesebb bűvész. Érdekes módon 1926-ban, Halloween estéjén halt meg vakbélgyulladásban, amelyet 3, a hasát ért ütés okozott.
- A hagyomány szerint, ha valaki kifordítva viseli a ruháit és hátrafelé sétál Halloween napján, éjfélkor látni fog egy boszorkányt.
- 1974-ben, a nyolcéves Timothy O’Bryan cianid mérgezésbe halt bele, miután megevett egy Halloweenkor szerzett cukorkát.  A nyomozás később kiderítette, hogy Timothy apja, 20 ezer dolláros életbiztosítást kötött mindegyik gyermekére, megmérgezte a saját fiát és megpróbálta megmérgezni a lányát is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése