2013. február 7., csütörtök

Függetlenségi háború

Amikor 1763-ban befejeződtek Franciaországgal a gyarmatokért vívott harcok, a 13 gyarmat virágzásnak indult, gyors ütemben fejlődött. De a háború sokba került Nagy-Britanniának, ezért az angol parlament úgy gondolta, hogy a kolóniákon hajtja be a költségeket. Ezt új adókkal és szigorúbb irányítással akarták elérni.

A kolóniák nem tűrték. Úgy gondolták, igazságtalanul adóztatják őket, mivel ők nem szavaztak ezekre a törvényekre, nem volt képviseletük a parlamentben. Továbbá nem szerették a szigorúbb irányítást az ügyeikben. 1763 és 1773 között ezek a problémák még tovább szították a tüzet a két fél között. A telepesek szövetségeket hoztak létre, a Szabadság Fiai és Szabadság Lányai néven, hogy kiharcolják a jogaikat. Mikor ezek a csoportok teaszállítmányokat süllyesztettek el a Boston-öbölben, hogy ezzel megmutassák, ellenzik az új tea-adókat, a britek még nagyobb erővel léptek fel. 1775-ben kezdődtek meg az első függetlenségi harcok Lexington-ban, Massachusetts-ben és Concord-ban.
A függetlenségi nyilatkozatot 1776-ban írták alá.

Nagy-Britannia volt a világ egyik nagyhatalma egy erős hadsereggel és az óceánokat uraló flottával. Hogyan reménykedhettek az amerikaiak a győzelemben?
III. György angol király legnagyobb problémája az volt, hogy sokan nem akartak olyan emberek ellen harcolni, akiket polgártársaiknak tartottak. Hogy pótolja a hadsereg hiányosságait, 30000 német zsoldost kellett felfogadnia: a Hessieneket. De az amerikaiak, mivel a hazájukért és szabadságukért küzdöttek, még a túlerővel szemben is győzelmet tudtak aratni. És bár a fekete amerikaiak nem számítottak szabad polgároknak, több mint 7 ezren szolgáltak az amerikai hadseregben és flottában.

A függetlenségi háború még 8 éven keresztül tartott (1775-1783). George Washington és vezetőtársai, megmentették az országot a pusztulástól. Az amerikaiak 1783-ban elnyerték függetlenségüket.


6 évvel később, megírták az alkotmányukat, amelyet még ma is használnak.

Forrás: American Heroes
Kép: freedigitalphotos.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése