2013. január 2., szerda

Amerika első évei

1607 és 1730 között több ezer európai merészkedett át rozoga hajókon az Atlanti óceánon, hogy az "Új Világba" érkezzenek. Ez a vad, kietlen világ sokak életét követelte.

Természetesen a kontinensen már korábban is éltek emberek, több indiántörzs már évszázadok óta itt lakott ezeken a földeken. Az indiánok már tudták mi kell a túléléshez és ők segítettek az első telepeseknek is a legnehezebb időkben, a kezdetekkor. Többek közt Jamestown (Virginia) és Plymouth (Massachusetts) telepeseinek segítségükre voltak. Talán az első amerikai hősök európai telepesek és az őket segítő indiánok voltak.
 
 Tizenhárom, Anglia irányítása alatt álló, kolónia jött létre, amelyek rohamosan nőttek. Az indiánok túl későn döbbentek rá, hogy az újonann érkezett emberek elfoglalták a földjeiket és ellehetetlenítették a megszokott életmódjukat. Egyes törzsek harcba szálltak, mások nyugatra menekültek az Appalache-hegység túloldalára, nem tudván hogy a földre éhes telepesek hamarosan követik őket. 1754-ben sok ilyen törzs csatlakozott a francia és kanadai seregekhez, hogy együttes erővel legyőzzék a brit telepeseket. Ebben a háborúban végül a telepesek segítségével ugyan, de a briteknek sikerült kiűzniük a franciákat a kontinensről.
 
 A brit kolóniák tovább nőttek. Sok embert hurcoltak be a a kontinesre akaratuk ellenére. Őket Afrikából hozták rabszolgának. Az első ilyen szállítmány 1619-ben érkezett Jamestown-ba. Hamarosan megindult a rabszolgakereskedelem mind a 13 kolóniában. Délen, ahol a telepesek hatalmas ültetvényeket hoztak létre, sokkal több rabszolga volt. Habár néhány afrikainak sikerült kiharcolni a szabadságot, nagyrészük még egészen a polgárháborúig (1861-1865) rabszolgasorban szenvedett. Ezt a háborút az északi és déli kolóniák vívták egymással a rabszolgatartás miatt. Viszont még a háború előtt is voltak feketebőrű amerikaiak, akik hősként álltak ki országukért és népükért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése