2012. december 12., szerda

Candy cane - cukorbot

Amikor az európaiaknál elterjedt a karácsonyfa-állítás hagyománya, különleges dekorációkat aggattak rájuk díszítésül. Ételeket, főleg édességeket és süteményeket használtak, túlnyomó többségben. Az egyenes, fehér cukorrudak voltak a legnépszerűbb dekorációként használt édességek. A legenda szerint a 17. század során kézművesek készítették az első fehér cukorbotokat, pásztorbotok mintájára, a Németországban lévő Cologne katedrális kórusvezetőjének javaslata alapján. 

A cukorbotokat gyerekeknek osztogatták betlehemezéskor, hogy csendben maradjanak és ez a szokás hamar elterjedt egész Európában.

A Nemzeti Cukrász Egyesület szerint, 1847-ben egy August Imgard nevű német bevándorló cukorbotot használt karácsonyfa díszítésre Woosterben, Ohio államban. Több mint 50 évvel később Bob McCormack Albany-ből (Georgia) állítólag cukorbotot készített édesség gyanánt a családjának, barátainak és helyi boltosoknak. McCormack sógora, egy Gregory Keller nevű katolikus pap feltalált egy gépet az 1950-es években, amely automatizálta a cukorbot előállítását, így felgyorsult a gyártás.
Újabb magyarázatok szerint a cukorbot fehér színe jelképezi Jézus tisztaságát, a piros pedig a vérét és a három piros csík jelenléte a Szentháromságot. Annak ellenére, hogy ezekre az elképzelésekre nincs valódi bizonyíték, egyre gyakrabban közlik mindezeket tényként.
 
Ettől függetlenül a cukorbot egy sokak által kedvelt édesség és dekoráció marad.

kép: clipartpal.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése