2011. december 30., péntek

Újév napja az Egyesült Államokban

Az új év első napja a Gergely-naptár szerint január elsejére esik. Ez jelzi a szilveszteri ünneplés végét az Egyesült Államokban és sok amerikai ilyenkor visszaemlékezik az elmúlt évre.


Az új év első napjának kezdetét éjfélkor harangozzák be tűzijátékokkal, bulikkal és más különleges eseményekkel, amiket gyakran közvetíti a tévé is. Nagyon kevés embernek kell dolgoznia ezen a napon. Sokan ezt a napot használják ki, hogy felépüljenek az előző éjjeli ünneplés után. Néhány városban parádékat rendeznek és különleges amerikai football meccseket tartanak. Az újév első újszülöttjének szüleit gyakran halmozzák el ajándékokkal és jelennek meg a helyi újságban vagy hírműsorokban. Sokan újévi fogadalmakat tesznek, amely szerint leszoknak a dohányzásról, vagy az alkoholról, mások le akarnak fogyni, egészségesebben akarnak élni, többet akarnak mozogni.

Közélet

A hivatalok, szervezetek, iskolák és sok üzlet is zárva van az USA-ban újév napján. A tömegközlekedés nem a megszokott menetrend szerint működik. Ahol nagy nyilvános ünnepségek voltak, a közlekedést feltarthatják a takarítási munkálatok.

Jelképek

Az újév egyik igen elterjedt jelképe az újév babája. Ő általában egy fehér, fiú baba pelenkában,  sapkában és egy vállszalaggal. Az az év van a szalagjára nyomtatva, amelyiket jelképezi. Csak ritkán újszülött, mivel a legtöbb képen ülve vagy akár állva láthatjuk a babát. A legenda szerint az újévi baba egy év alatt nő fel és öregszik meg. Az év végén öregemberként adja át a szerepét a következő babának. Az újév egyéb jelképei közé tartoznak a tűzijátékok és az órák éjféli hangjelzései, amivel az új év kezdetét jelzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése