2012. február 2., csütörtök

Hogyan kapott a mormota egy saját napot?

A mormota az egyetlen állat, aminek van ünnepe. A mormota-nap február 2-án van. Természetesen ez nem igazi ünnep, senki nem kap ennek apropóján szabadnapot.

Egy ősi hitre vezethető vissza a mormota-nap eredete. Úgy tartották, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz eljöttét a megjelenésükkel.

A pennsylvaniai Dutch-ként ismert német bevándorlók hozták el ezt a hagyományt Amerikába a 18. században. Ők a borz segítségével jósoltak, de ezt a feladatot átruházták a mormotára, miután behozták a Gyertyaszentelés tradícióját is az Egyesült Államokba. Gyertyaszenteléskor Jézus bemutatására emlékezünk és ez egyben Mária megtisztulásának ünnepe is.
A Gyertyaszentelés egyike a négy, évszakokon átnyúló ünnepnek, amit félúton a tél első és a tavasz első napja között tartanak. A hagyomány szerint, ha Gyertyaszenteléskor napos az idő, akkor a télből hátralévő hat hét viharos és hideg lesz. Azonban, ha esett vagy havazott ezen a napon, akkor a tél enyhe lesz. Ha egy állat „látja a saját árnyékát”, akkor az időnek naposnak kell lennie, így jósolva meg a hideg időt.
Nem csak a borz és a mormota volt a tavasz eljövetelének hírnöke. Más európaiak a medvét vagy a sündisznót részesítették előnyben – minden esetben olyan állatot, amelyik téli álmot aludt. Az előbújásuk jelképezte a küszöbön álló tavaszt.

A hagyomány szerint a mormotának február 2-án kellene felkelnie téli álmából - Mormota Napon -, és kijönnie az odújából. Ha meglátja az árnyékát, akkor visszatér az odúba a tél maradék hat hetére. Ha nem veszi észre az árnyékát, akkor kint marad és elkezdi az évet, mert tudja, hogy a tavasz korán érkezett.

Az USA „hivatalos” mormotája Punxsutawney-ben, Pennsylvaniaban lakik. Minden február 2-án egy hangos ünnepség közepette, a Punxsutawney Phil-nek nevezett mormotát előhúzzák odújából a szmokingot viselő gazdái. Phil ekkor belesuttogja jóslatát gazdája fülébe, aki bejelenti azt az izgatottan várakozó tömegnek.
Természetesen, ez csak műsor. Egy mókás ünnepség és egy nagyszerű hagyomány. Azonban Phil gazdái titokban előre eldöntik a jóslatot.
Ezen kívül a tavasz mindig március 21. környékén érkezik meg, függetlenül attól, hogy a mormota visszament-e az odújába vagy sem. A szomorú tény az, hogy a tavaszra mindig kell várni még legalább hat hetet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése