2012. február 14., kedd

Valentin nap


Szent Valentin napja különleges alkalom a világ számos országában. 50 millió rózsát adnak el csak ezen a napon. Angliában, ahol importálják a rózsát olyan helyekről, mint Kolumbia, Hollandia, India és Izrael, több mint 50 millió dollárt költenek az emberek virágra, a vásárlók többsége férfi. A virágok mellett csokoládét is szívesen ajándékoznak egymásnak az emberek, vagy szerelmes verset írnak, vagy egy kellemes éttermi vacsorára hívják meg egymást. Az általános iskolákban a gyerekek Valentin-meglepetést készítenek az osztálytársaknak, a szüleiknek, a barátaiknak. Ez a nap egészen biztosan ünnepélyes, szerelmes hangulatot áraszt, de ki volt Szent Valentin és hogyan lett ez a nap ilyen különleges?

Sokan úgy vélik, hogy a Valentin napot azért ünnepeljük február közepén, hogy megemlékezzünk Valentin haláláról, aki lelkészként dolgozott a III. században Rómában. II. Klaudiusz császár úgy vélte, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák, mint azok, akiknek feleségük, családjuk van, ezért megtiltotta számukra a nősülést. Valentin látta a rendelet igazságtalanságát, dacolt Klaudiusz elképzeléseivel és továbbra is esketett párokat, titokban. Amikor Klaudiusz erre rájött, bebörtönözte és halálra ítélte. Azt mondják, maga Valentin volt az első, aki Valentin-kártyát küldött. Amíg a börtönben tartózkodott, beleszeretett az egyik börtönőr lányába. Halála előtt egy levelet írt neki, amit úgy írt alá, hogy a Te Valentinodtól. Mai napig ezt a kifejezést használják.
A Valentinról szóló történetek hangsúlyozzák, hogy a szimpatikus, hősies és a legfontosabb, a romantikus beállítottsága volt az igazi vonzereje. Nem véletlen, hogy a középkorban ő volt az egyik legnépszerűbb szent Angliában és Franciaországban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése