2010. július 17., szombat

Mi a csuda az a...? 4.

CYCLONE (KANSAS)

A ciklon egy viharos erejű légörvény. A legismertebb forgószelek a tornádók, és a hurrikánok. Nem Kansasben fordul elő a legtöbb forgószél, de itt alakulnak ki a legveszélyesebbek. 1880 óta 16 olyan nagyon ritka típusú tornádó volt ezen a környéken, aminek a középpontjában 318 mérföld/óra (közel 512km/h) volt a szél sebessége.
Kansas dicsekedhet a legismertebb tornádóval is; azzal, ami Dorothyt Óz földjére repítette az Óz, a nagy varázsló című filmben.


BLUEGRASS (KENTUCKY)

A bluegrass kifejezést a Kentuckyban található fűre használják, ugyanis itt májusban olyan kékes-lilás virágok nyílnak, amitől az állam középső területein a fű kéknek tűnik.
A bluegrass egy akusztikus népzenei irányzat is, ami az 1940-es években a "The Blue Grass Boys" együttesnek köszönhetően nagyon népszerű volt.
(bluegrass: kék fű)


BAYOU (LOUISIANA)

A bayou egy lassú folyású áramlat. Louisiana déli részén jellemzőek az ilyen típusú patakok, amik keresztül-kasul behálózzák az alföldet. Összekötik a tavakat, mocsarakat, lápokat. Legyenek bár kis patakok, vagy nagy folyók, akár 100 mérföldet (kb. 161 km) is vándorolhatnak. A bayouk lehetnek szélesek, mint a folyók, vagy annyira keskenyek, hogy a két partján álló fák ágai összeérnek.


APPALACHIAN NATIONAL SCENIC TRAIL (MAINE)

Az Appalache ösvény egy kb 2100 mérföld (kb. 3800 km) hosszú, 14 államon átvonuló turista út az Appalache-hegység mentén Georgiától Mainig.
1937-ben készült el. Az út kb. 270 mérföldes (kb. 435 km) Main államban található szakasza az egyik legnehezebb része a túráknak.
(Appalachien National Scenic Trail: Appalache nemzeti turista út)


CHESAPEAKE BAY (MARYLAND)

A Chesapeake-öböl, ami kb. elfelezi Marylandet, a legnagyobb öböl az Egyesült Államokban. Ez a 195 mérföld (kb. 314 km) hosszú képződmény több mint 3600 növényfaj, hal és egyéb állat otthona. A Chesapeake-öböl partja (az összes mellékfolyót is beleértve) több, mint 11000 mérföld (kb. 17702 km) hosszú, hosszabb, mint az USA nyugati partja.


Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése