2010. július 24., szombat

Mi a csuda az a...? 6.

BUTTE (MONTANA)

A butte egy egyedülálló, lapos tetejű domb. Az Egyesült Államok nyugati részén jellemzőek ezek a képződmények, közéjük tartozik a Billings közeli "Pompey oszlop" is. 1806-ban William Clark belevéste a nevét, a dátumot és pár szót arról, hogy ezt a dombot Pompey-nek nevezte el. A szó kisfőnököt jelent, az őslakó Sacajewea nevű vezetőjük újszülött kisfiának tiszteletére. Ezen kívül Clark csak az expedíciójuk által híressé vált fizikai bizonyosságokat véste a kőbe.
Egy másik jelentés is ismert Montanaban, hiszen egy várost is így neveztek el az államban, hogy Butte.

SODBUSTER (NEBRASKA)
Nebraska első fehér telepeseit nevezték sodbusternek, mert gyeptéglákat vágtak ki a sűrű fűből, hogy előkészítsék a termőföldet a vetéshez. Később gyeptéglaházakat is építettek, mert a környéken kevés volt a fa.
Ez a gyep "nebraskai márványként" vált ismertté.
(sod: gyep, fű)


FALLON FAULT (NEVADA)

Renotól északra, közel Fallonhoz egy hatalmas földrengés volt 1954-ben.
A talaj egy része 18 lábbal (kb. 5,5 m) magasabbra emelkedett a környezeténél. Ekkor emelkedett ki egy hatalmas kőszikla is. Ezen a szirten ma is látható a vetődés, vagy törés nyoma a föld felszínén.
(Fallon - egy település, fault: vetődés)



OLD MAN OF THE MOUNTAIN (NEW HAMPSHIRE)
A "hegy öregje" egy 40 láb (kb. 12 m) magas kiszögellés volt a Cannon hegyen. Oldalról nézve úgy tűnt a szikla, mintha egy öreg ember arca lett volna, fontos látványossággá vált, azonban a szél és az eső az évszázadok alatt folyamatosan koptatta. A hatalmas kőarc 2003-ban hirtelen leomlott.
(Old man of montain: a hegy öregje)


PINELANDS (NEW JERSEY)
 

Ezek a "fenyőföldek" homokos, ingoványos területek többnyire fenyő- és tölgyfákkal.
A legnagyobb ilyen körzet New Jerseyben található, Pinelandként ismert. Kb 1,1 millió acre (kb. 4452 km2) területű, ami New Jersey összterületének majdnem egy negyede. A föld alatt hatalmas az édesvíz készlet, becsült mennyisége 17 trillió gallon (kb. 65 trillió liter). Trillió, nem millió!
Pineland felszíni patakjai sötét tea színűek a hordaléktól.
Ezek a területek számtalan állat- és növényfajnak adnak otthont.
(Pineland: fenyőország, fenyőföld)


Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése