2010. július 8., csütörtök

Mi a csuda az a...? 1.

 
MUSCLE SHOALS (ALABAMA)
A Muscle shoals egy köves, zuhatagos szakasz a Tennesse folyón, Alabama állam északi részén. Ez egy sekély homokpad, egy sekély folt a folyóban.
Napjainkban ez a környék a "Muscle shoals sound"-ról ismert, ami a country és a soul zene ötvözete.
(shoal: homokpad, zátony)


AURORA BOREALIS (ALASKA)
Északi fénynek is nevezik ezt a hatalmas fényfoltot, amit egész évben lehet látni a sötét égbolton Alaszkában. A forró nap felszínéről leváló részecskék áramlása a napszél, ami a Föld légkörébe érve ezt a fényjelenséget okozza.
(Aurora Borealis: Északi sarkifény)

 

PETRIFIED FOREST (ARIZONA)
 
Kb. 225 millió évvel ezelőtt Arizona északi részén kihaltak az erdők és elsüllyedtek a mocsárban. Később vulkáni hamu borította be a környéket, ami a víz által feloldódva felszívódott a fákba. Később ez az ásványi anyag maradt a korhadó fákban, ami üvegszerű kővé, kvarccá keményedett.
Így vált kővé az erdő.
(petrified: megkövesedett, megkövült; forest: erdő)


OZARKS (ARKANSAS)
Arkansas észak-nyugati részén és még három államban fekvő terület, sűrű erdőkkel, hegyekkel, az Ozarks. Az itt élő emberek sajátos életstílust alakítottak ki. Tehát ez a kifejezés jelentheti a mesterségek hagyományos értékeit, a szabad életet, de jelentheti akár a zenét is. Egy "Ozark" város Arkansasban bátran pályázhatna a Népzene világfővárosa címre.


GOLDEN GATE BRIDGE (CALIFORNIA)
A híd nem az arany-narancs színéről, vagy a arról kapta a nevét, hogy úgy néz ki, mint egy kapu a San Francisco-öbölben. A Golden Gate tengerszorosról nevezték el, ami összeköti az öblöt és a Csendes-óceánt.
Az amerikai hadsereg egyik parancsnoka adta ezt a nevet 1846-ban ennek az öbölnek, hogy emlékeztesse őt Isztambulra, a török Aranyszarv kikötőre.
(Golden Gate Bridge: Aranykapu-híd)


Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése