2010. július 20., kedd

Mi a csuda az a...? 5.

MARTHA'S VINEYARD    (MASSACHUSETTS)

A Martha's Vineyard egy háromszög alakú sziget az állam délkeleti partjától 4 mérföldre (kb. 7,5 km). Kb. 19 mérföld (kb. 35 km) hosszú és legfeljebb 10 mérföld (kb. 19 km) széles. A vineyard egy fontos bálnavadász központ volt az 1700-as évek végén, 1800-as évek elején. Napjainkban az állam legfontosabb üdülőhelyeinek egyike.
(Martha's Vineyard: Márta szőlőültetvénye)MACKINAC ISLAND (MICHIGAN)

A Mackinac-szigetet az odzsibuák (egy indián törzs volt) nevezték el egy hatalmas, teknősre emlékeztető szirt után. Napjainkban a Mackinac-szorosnál található Mackinac-sziget egy autómentes övezet, az állam legnépszerűbb üdülőkörzete. A világ leghosszabb édesvízen rendezett vitorlás versenye Chicagóban indul és itt, a Mackinac-szigeten ér véget minden év júliusában.


NORTHWEST ANGLE (MINNESOTA)


A Northwest Angle nevet adták annak a keskeny félszigetnek, ami egy kis kiszögellésként látható Minnesota északi részén. A területnek csak kb. 100 állandó lakosa van.
A félszigetet körülveszi a Lake of the wood (Wood-tó), szárazföldön csak Kanadával határos.
(Northwest Angle: Északnyugati Zug)NATCHEZ TRACE (MISSISSIPPI)
 
A Natchez Trace egy turista út. A natchez, a choctaw és a chickasaw indiánok először gyalogútként használták. 1790 körül a telepesek vagy sétáltak, vagy lovon közlekedtek ezen az úton. Ez a kb. 444 mérföld (kb. 822 km) hosszú ösvény, ami a Mississippiben fekvő Natcheztől a Tennessee állambeli Nashville-ig vezet, fontos útvonal volt a felfedezők, a katonák és a kereskedők számára az 1800-as években.MISSOURI'S BOOTHEEL (MISSOURI)

Miért van Missouri állam délkeleti csücskén az a cowboycsizma sarok?
1818-ban, amikor az Egyesült Államokhoz akart csatlakozni, már felrajzolták a térképre a leendő határokat. Ezeken a rajzokon az ott található nagy farm jelentős része Arkansas állam területére került volna. A birtokos azonban nem akarta elveszíteni a missouri jogait, ezért szembeszállt az állammal és nyert. Végül 1820-ban a határokat úgy rajzolták meg, hogy ez a farm is Missouri államhoz tartozzon, így kialakult ez a "csizmasarok".
(bootheel: csizmasarok)

Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése