2011. augusztus 11., csütörtök

Statue of Liberty - A szabadságszobor

Több mint 100 évvel ezelőtt ez a híres amerikai emlékmű köszöntötte a bevándorlókat az Egyesült Államok partjainál, ami a különböző országok közötti barátság és a politikai függetlenség fontosságára emlékeztet.

A szabadságszobor New Yorkban, a "Liberty Island" nevet viselő kis szigeten található. A szigetre komppal lehet eljutni Manhattanből a Battery Parkból, vagy New Jerseyből. 
A szobrot Franciaország ajándékozta az Egyesült Államoknak 1886-ban, hogy így ünnepeljék meg a két nép közötti barátságot, ami az Amerikai Függetlenségi Háborúban köttetett. Egy francia szobrász, Frederic-Auguste Bartholdi tervezte a művet. A szobor rézből készült, ma már teljesen zöld színű, kb 46 m magas. A jobb kezében egy fáklyát tart (ide nem lehet bemenni), ami a politikai függetlenséget szimbolizálja. A bal kezében egy tábla található, rajta 1776. július 4 felirat, az Egyesült Államok ekkor deklarálta a függetlenségét Nagy-Britanniától. A szobor koronája a világ 7 tengerét és 7 kontinensét jelképezi. A korona 2009. július 4. óta ismét látogatható. A kíváncsiskodók 354 lépcsőt mászhatnak meg, ami éppen egy 22 emeletes épületnek felel meg. A szobrot övező fal csillag alakban épült. A szigetről csodálatos new yorki panorámában gyönyörködhetnek a kirándulók. 

 
Az amerikai szabadságszobor - 1. rész
Az amerikai szabadságszobor - 2. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése