2012. május 11., péntek

Az amerikai szabadságszobor - 1. rész

Egy régi barátság
Az Amerikai Egyesült Államok 1783-ban nyerte el függetlenségét, ez azonban nem ment könnyen. Háborút kellett vívniuk Nagy Britanniával. Ezt később a függetlenségi háborúként emlegették. Sok francia is segítette őket a harcban.
Szoros barátság alakult ki Amerika és Franciaország között. Sok franciának tetszett az amerikai kormány munkája, azt remélték, hogy a francia vezetés is példát vesz róla. Ahogy az amerikaiak, a franciák is úgy érezték, hogy nagyon fontos a szabadság.


Egy hatalmas terv
1865-ben majdnem 100 évvel a függetlenségi háború után, néhány francia vacsorázott Edouard de Laboulaye otthonában, aki Versailles közelében élt Franciaországban. Sokat tudott az Egyesült Államokról. Nagyra tartotta a fiatal országot és azt, amiért küzdött: a szabadságot. Azt akarta, hogy Franciaországnak is ilyen kormánya legyen.

 Mivel sok francia gondolkodott az amerikaiakhoz hasonlóan, az emberek úgy érezték Laboulaye házában, hogy különleges kapcsolat van a két ország között. Laboulaye úgy gondolta, hogy meg kellene ajándékozni az amerikaiakat. Azt gondolta, hogy egy hatalmas szobor, ami a szabadságot jelképezi, tökéletes ajándék lenne.
Frédéric Auguste Bartholdi - egy fiatal szobrász - is ott volt az esti mulatságon. Már sok éve készített szobrokat, nagyon tetszett neki a hatalmas szobor ötlete.

Hat évvel később, Frédéric Auguste Bartholdi az Államokba utazott. Beutazta az országot, megdöbbent annak méretein. Sok fontos emberrel találkozott és el is mondta nekik a terveit, sokan értékelték pozitívan az ötletet. Bartholdi sok barátot szerzett, köztük egy francia hölgyet, akit Jeanne-Emilie Baheux de Puysieux-nak hívtak. Jó barátok lettek és végül össze is házasodtak.

Közben Bartholdi megtalálta a tökéletes helyet a szobornak Amerikában. Volt egy kicsi sziget a new york-i kikötő bejáratánál. Bedloe-szigetnek hívták. Az 1812-es háborúban egy erődöt építettek erre a szigetre. Csillag formájú volt és még mindig állt. A szobrot a falak közé képzelte el. A szobor egy nőt ábrázolna, aki egy fáklyát emel magasra.  Bartholdi „A szabadság megvilágosítja a világot”-nak akarta elnevezni. Libertas-t idézné, a szabadság római istenét. A New York-ba érkező embereket ez a szobor fogadná.

1876-ban kibérelt egy műhelyt és hozzálátott a munkához. Először egy 1,2 méteres modellt alkotott egy nőről, aki római stílusú öltözéket viselt. A jobb kezében egy fáklyát emelt a magasba - a fáklya azt jelentette, hogy ő „megvilágosította a világot”. A fején egy hétágú korona volt. A korona a szabadság sokféleségét ábrázolta. Néhány ember szerint a hét ág a hét kontinenst és a hét tengert (óceánt) ábrázolta. Bartholdi egy elszakított láncot is rakott a lábára. A lánc azt szimbolizálta, hogy Amerika elnyerte függetlenségét Nagy Britanniától. A szobor arca komoly volt. A bal kezében egy táblát tartott. A táblára az államok születésének dátuma volt írva; 1776. július 4. Ezeket római számokkal írta.

Bartholdi ezután készített egy 2,7 méteres és egy 11 méteres modellt is. Bartholdi anyukája állt modellt a szoborhoz. Róla mintázta a fejét és barátjáról Jeanna-Emilie-ről mintázta a testét. Hamarosan megkezdődött a valódi méretű szobor megépítése.


Statue of Liberty - A szabadságszobor
Az amerikai szabadságszobor - 2. rész






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése