2011. február 27., vasárnap

George Washington

George Washington (1732-1799) volt az Egyesült Államok első elnöke, bár néha maga is csodálkozott rajta, hogy ez hogyan történhetett. Nem volt rá jellemző, hogy gyakran tartott volna beszédeket nyilvánosság előtt, nem szerette a politikai csatákat és partikat, csendes ember volt. Viszont szerette és értette az embereket és tudta hogyan lehet szót érteni velük. Mindig igazságos volt, mindenki tisztelte őt és bízott benne. Délről származott, de az északi államokban is népszerű volt.

Washington 1732. február 22-én született Virginiában. A matematika volt a kedvenc tantárgya, amiből kiválóan teljesített is. Édesapja meghalt, amikor George még csak 11 éves volt, így nem volt lehetősége egyetemen tanulni.
Washington 6 láb (1.83 m) magas volt, erős, kisportolt testalkatú. Szeretett úszni és vadászni, de mindenekelőtt lovagolni, az egyik legjobb lovas volt Virginiában. Szeretett táncolni, partikra járni. Tekintettel a matematika iránti vonzalmára, valamint arra, hogy mennyire szeretett kint lenni a szabadban, nem volt meglepő, hogy földmérő lett.
Amikor 20 éves lett, beállt a hadseregbe, Virginiáért és Angliáért harcolt a franciák ellen, akik letelepedtek Ohio Valley-ban. Washington 4 lövést kapott és 2 lovat lőttek ki alóla a franciák. A háború hőse lett és nagyon sok hadi tapasztalatot szerzett. Ez volt az oka annak, hogy 1775-ben őt választották hadvezérnek, a Kontinentális csapatok parancsnokának.

A 13 angol gyarmat 1776. július 4-én deklarálta függetlenségét Angliától, de a Függetlenségi háború már egy évvel korábban elkezdődött Lexingtonnál és Concordnál (Massachusetts állam), szörnyű háború volt. Anglia gazdag ország volt, hatalmas hadserege és flottája volt. Az Egyesült Államok viszont szegény állam volt, gyenge volt a hadserege, flottája pedig nem is volt, a katonáknak nem volt elég élelmük, cipőjük, fegyverük. Rengeteg csatát elvesztettek, de a háborút végül megnyerték, mert nem adták fel. Tudták, hogy keményen kell harcolniuk, hogy megvédjék a hazájukat, szabadságukat és függetlenségüket. Sok segítséget kaptak a franciáktól és valamennyit a spanyoloktól is.

A háború után Washington boldogan tért vissza feleségéhez a virginiai Mount Vernonban található farmjukra. Sikeres gazdálkodó volt 1784 és 1787 között, remélte, hogy a hátralévő éveket itt töltheti a farmján. 1787-ben viszont tagja, később elnöke lett a konvenciónak, ami az Egyesült Államok alkotmányát írta. 1789-ben megválasztották az Egyesült Államok első elnökének, ami nagy megtiszteltetés volt, de igen kemény munka is.

Washington 8 évig volt elnök, mielőtt visszavonult Mount Vernonba 1797-ben. Itt halt meg két évvel később 1799. december 17-én. Henry Lee tábornok szavaival "Első volt a háborúban, első volt a békében és első a honfitársak szívében".





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése