2011. március 2., szerda

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809-65) egy erdei fakunyhóban született Kentuckyban 1809. február 12-én. Édesapja farmer és asztalos volt. 7 éves volt, amikor Indiana államba költöztek, 9 éves, amikor édesanyja meghalt.

Lincoln fiatalkora nagy részét szántással, fejéssel és favágással töltötte, de olvasni szeretett igazán. George Washington életrajza volt az egyik kedvenc olvasmánya és nagyon szerette olvasni a Bibliát és Shakespeare-t. Lincoln mindössze 1 évet járt iskolába, de az olvasással sokat képezte magát.
Amikor Lincoln 22 éves volt, New Salembe (Illinois államba) költözött, ahol bolti eladó lett. 6 láb 4 inch (kb. 1,93 m) magas volt, kiváló birkózó és a város legjobb mesemondója. Mindig őszinte volt, ezért az emberek csak úgy hívták, "őszinte Abe". Nagyon népszerű és kiváló szónok volt, tehát természetes volt, hogy a politika felé fordult.

Lincoln-t négyszer egymás után beválasztották az állami törvényhozásba, jogot tanult. 1836-ban ügyvéd lett, a következő évben Springfieldbe, Illinois fővárosába költözött, ahol 1842-ben feleségül vette Mary Todd-ot. 1846-ban Lincoln-t beválasztották a Kongresszusba, majd 1858-ban indult a szenátusi választásokon, de veszített. Ennek ellenére 1860-ban az USA 16. elnökévé választották.

Nagyon nehéz volt ebben az időben elnöknek lenni. A rabszolgaság és néhány állam elszakadási törekvése volt a két legnagyobb probléma akkoriban. Délen a fehéreknek közel 4 millió fekete rabszolgájuk volt, akiknek a többsége a hatalmas gyapotültetvényeken dolgozott. Lincoln a rabszolgaságra, mint morális és szociális bűnre tekintett, nem akarta, hogy elterjedjen az újonnan csatlakozó államokban, de tudta, hogy az alkotmány engedélyezi a déli államok számára a rabszolgatartást.

Lincoln megválasztása után 7 déli állam kivált az Egyesült Államokból, később még 4 csatlakozott hozzájuk. Mint az Egyesült Államok elnöke, Lincoln nagyon jól tudta, hogy ezt nem szabad hagynia.
Amikor a déliek megtámadták Fort Sumter-t Dél-Karolinában, a véres polgárháború megkezdődött. Az északi államok, az Unió, az ország egységének visszaállításáért harcolt. A déli államok, a Konföderáció pedig azért, hogy elszakadjanak és megtarthassák a rabszolgáikat. 1863. január 1-jén Lincoln kiáltványt bocsátott ki, amelyben felszabadított minden rabszolgát, akit a Konföderáció területén tartanak. Ez volt az első lépés a rabszolgaság teljes eltörlése felé. 1865. április 9-én véget ért a polgárháború, ami 4 évig tartott, sokkal tovább, mint azt bárki is sejtette, és nagyon sokan vesztették életüket mindkét fél részéről, de az Egyesült Államokat megmentették, a rabszolgaságot pedig eltörölték.

Április 14-én, pénteken, alig 5 nappal a háború befejezése után Lincoln a Ford's Színházba ment feleségével, Washington D.C.-ben. Az előadás alatt egy ismert színész, John Wilkes Booth lelőtte Lincoln-t. Az orvosok mindent megtettek, amit tudtak, de Abraham Lincoln 56 éves korában, március 15-én reggel 7:22-kor meghalt. Amikor Lincoln hivatalba lépett, az északi és a déli államok szétváltak és közel 4 millió amerikai rabszolga volt. Amikor Lincoln elhunyt, akkor az államok készen álltak az újraegyesülésre és az amerikaiak szabadok voltak. Az Egyesült Államok ismét egy nemzet volt és mindenkinek garantálta a szabadságot.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése