2011. március 18., péntek

St. Patrick's Day

Mit jelent neked Szt. Patrik napja? Sokaknak ez azt a napot jelenti, amikor megtiszteltetés írnek lenni, sokaknak hatalmas parádét jelent, zenekarokkal, felvonulókkal, népviseletbe öltözött emberekkel, sokaknak zöld kalapot, zöld sört jelent. Chicagóban zöldre festik a folyót, New Yorkban 150 ezren élvezik a parádét, Dublinban 5 napig tart a party.


Ez az ünnep Szt. Patriknak állít emléket, aki Írország védőszentje és úgy tartják, hogy március 17-én halt meg. A VI. században élt, azért ment Írországba, hogy megtérítse az embereket. Legendák és mesék szövik át élettörténetét, még a tudósok sem értenek egyet több pontban. Például, néhányan azt mondják, hogy ír kalózok fogták el és rabszolgasorba kényszerítették Patrikot még kisfiú korában.

A legendák szerint Patrik a tengerbe terelte a kígyókat Írországból. A tudósok persze tudják, hogy Írországban soha nem is volt kígyó. Pár történész merészen kitart amellett, hogy Szt. Patrik, akit ma ismerünk, két olyan ember ötvözete, akik az V-VI században éltek.
Írországon kívül, általában azokban az országokban ünneplik ezt a napot, ahol sok ír származású él. Például az Egyesült Államokban New Yorkban, Bostonban és Chicagoban is nagy létszámú ír csoport él, tehát ezekben a városokban a fesztiváloknak már nagy hagyománya van. Münchenben (Németország), Birminghamben (Anglia), vagy például Moszkvában (Oroszország) is ünneplik ezt a napot és ez az ünnep egyre népszerűbb és általánosabb lesz.
Napjainkban Dublinban találhatjuk a legnagyobb ünnepséget. Nem is olyan régen, az írek még csak vallásos alapon ünnepelték Szt. Patrik napját. Az összes vendéglő bezárt március 17-én, egészen az 1970-es évekig. Az 1990-es évek közepén az ír kormány meglátta azt az ünnepben rejlő lehetőséget, hogy a világnak bemutassák az ír kultúrát és Írországot. Konkrétan olyan fesztiválokat akartak, amik felveszik a versenyt a világ legjobb fesztiváljaival, ezzel motiválják az ír származásúakat, hogy egy pozitív és pontos képet fessenek Írországról. 1996-ban még egynapos volt a fesztivál, a következő évben már három, 2006-ban pedig már öt napig tartott!

Ennek a napnak a zöld a jellemző színe. Írország elnevezése a "smaragd országa", hiszen az ország gazdag zöld területekben. Az emberek gyakran viselnek egy lóherét a kabátjuk hajtókáján vagy a sapkájukon, valamint egy zöld, fehér, narancs jelvényt az ír zászló tiszteletére.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése