2011. november 27., vasárnap

Hogy lett a Hálaadásból ünnep? - 1. rész

Amerikában mindenki ismeri az első hálaadás történetét.
1620 őszén, angol zarándokok érkeztek az új világba. Mayflower nevű hajójuk a Cape Cod-öbölben kötött ki Massachusettsben. Ez egy jó lakhelynek tűnt és a zarándokok úgy döntöttek, hogy új otthonukat Plymouth-nak nevezik el.

Egy új élet elkezdése nehéz munka, a tél rettentő hideg volt, sokan nem élték túl. Az ezt követő ősszel a túlélő telepesek összegyűltek egy lakomára, hogy hálát adjanak.
Manapság ugyanazt teszik az amerikaiak, mint az első telepesek: egy nagy, különleges lakomát szerveznek, addig esznek, amíg már mozdulni is alig tudnak, teletömik magunkat édesburgonyával, kukoricával, töltelékkel, vörösáfonyaszósszal, süteménnyel, sokféle desszerttel. És természetesen van egy nagy hálaadási pulykájuk.
Miközben esznek, a zarándokokra gondolnak. Hiszen nekik köszönhető, hogy ma is megünneplik a Hálaadást, nemde?
Nos, amint hamarosan kiderül, ez nem teljesen így van. Ez az ünnep valóban tiszteletadás, emlékezés az első lakomára, azonban az a tény, hogy ebből nemzeti ünnep lett, egy különleges nő érdeme. Úgy hívták Sarah Josepha Hale.

Sarah idejében nem volt nemzeti Hálaadás. Sok városban ünnepelték a napját, de különböző módon és időpontokban. George Washington elnök megpróbálta nemzeti ünneppé nyilvánítani a Hálaadást 1789-ben, de ez nem tartott sokáig.

Sarah úgy gondolta, hogy minden amerikainak egyszerre kellene ünnepelnie. És ő pont egy olyan ember volt, aki ezt el tudta érni! Nem volt könnyű dolga. Tizenhét évig írt leveleket és újságcikkeket a Hálaadásról, míg végül valaki egyetértett vele és a ma ismert Hálaadás megszületett.
Ma a Hálaadást ugyanazon a napon ünneplik az egész USA-ban. Még egy nemzeti pulykájuk is van, amelyik kegyelmet kap az elnöktől! És mindezt annak a nőnek köszönhetik, aki egész életében azért küzdött, hogy hálát adhassanak.

Sarah egy farmon született Newportban, New Hampshire államban, 1788. október 24.-én. Gordon Buell százados és felesége, Martha négy gyermeke közül harmadiknak született. Newport egy nagyon kicsi település volt és az iskola nem volt túl jó, így Sarah anyja otthon tanította a gyerekeit. Sarah sok mindent megtanult tőle, amit a legtöbb lány abban az időben egyáltalán nem tanult. A többség csak varrni, főzni és házimunkák elvégzésére volt képes. Sarah-t anyja írni és olvasni is megtanította és a könyvek, dalok, versek iránt egy életre szóló szeretetet alakított ki.

    Annak ellenére, hogy Sarah az összes testvérét szerette, második bátyjához, Horatio-hoz állt a legközelebb. Mikor Horatio elég idős lett, a Darthmouth Főiskolára ment tanulni. Mivel Sarah lány volt, senki sem gondolta úgy, hogy felsőfokú oktatásban kellene részt vennie. De Horatio tudta, hogy Sarah okos volt. Mikor hazajött a főiskoláról, latint, matematikát és más olyan tárgyakat tanított húgának, amelyeket a főiskolán tanult. Így Sarah főiskolai oktatásban részesülhetett, anélkül, hogy betette volna a lábát az osztályterembe.

    Mikor betöltötte a 18-t, Sarah a newporti iskolában kezdett tanítani. Ez egy nagy változást jelentett a település számára. Akkoriban csak férfiak tanítottak az iskolában! De Sarah eltökélt volt. Bebizonyította tudását az iskola vezetésének és megkérte őket, hogy megpróbálhassa. Olyan jól csinálta, hogy hét évig maradt ott tanárként!

    Ezalatt az idő alatt Sarah apja megnyitotta a Rising Sun nevű vendéglőjét Newport Main utcájában. Itt találkozott Sarah 1811-ben David Hale-el, egy fiatal jogásszal egy közeli faluból. David azért jött Newportba, hogy ügyvédi irodát nyisson. Sarah és ő egyből barátok lettek. Két évvel később össze is házasodtak.

    Ugyanúgy, mint bátyja, David is tudta, hogy Sarah okos. Az esküvőjük után, minden este együtt tanultak két órát. Franciát, geológiát és botanikát (a növények és virágok tudománya). Ezenkívül mindenféle könyveket is olvastak együtt. Mikor Sarah verseket és rövid történeteket kezdett írni, David felajánlotta neki a segítségét. A nagy szavak helyett, amit mindig használt, David megmutatta neki hogyan írjon egyszerűen és közvetlenül. A könnyebb szavak és egyszerűbb stílus több olvasót vonzott.

    Sarah és David boldogan éltek együtt. Azonban 1822 szeptemberében, kilenc évnyi házasság után David megbetegedett és meghalt. Két héttel később megszületett utolsó gyermeke.
    Sarah sosem tudta magát túltenni a gyászon. Egész hátralévő életében fekete gyászruhát hordott. De tudta, hogy erősnek kell lennie és ki kell találnia, hogy hogyan tartsa el magát. Elvégre, ekkor már öt gyermeke volt és nagyon kevés pénze. Meg kellett találnia a módját, hogy eltartsa őket.

    Megpróbált kalapokat varrni otthon, de ebben nem volt jó és utálta is. A folytonos kézimunka nem neki való volt. Éjszaka folytatta a versírást és még egy novellát is elkezdett. Első verseskötetét 1823-ban adta ki. Büszke volt a művére, de a legtöbb olvasónak nem nyerte el a tetszését. Aztán öt évvel David halála után kiadta az első novelláját, a Northwood-ot is. Hatalmas siker volt!

    Sarah sok levelet kapott a novellájának köszönhetően. Még egy szerkesztői ajánlatot is kapott a Ladies’ Magazin-tól, egy új, női laptól. Sarah elfogadta az ajánlatot és a gyermekeivel Bostonba költöztek.

    Sarah Hale 40 éves volt és az igazi karrierje csak most kezdett beindulni.

Hogy lett a Hálaadásból ünnep? - 2. rész
Hogy lett a Hálaadásból ünnep? - 3. rész

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése