2011. november 22., kedd

Squanto

1585 körül született, a Patuxet törzs tagjaként
1622 novemberében halt meg Cape Cod nevű településen (Massachusetts államban)


Amikor 1620 decemberében a Mayflower horgonyt vetett Plymouth partjainál, a zarándokok nem tudták, hogyan kell életben maradni ezen a kemény éghajlaton New Englanden. A 102 telepes fele elhunyt az első tél folyamán.



Tavasszal Squanto érkezett hozzájuk. Ő tudott angolul és segíteni akart a zarándokoknak.
Közreműködött a Plymouth Kolónia és a Wampanoag törzs barátsági szerződésének megkötésében. Squanto megmutatta a zarándokoknak, hogyan kell halat fogni, hozott nekik vetőmagokat - olyanokat, amiket még sohasem láttak: kukoricát, különböző tököket -, és azt is megmutatta nekik, hogy hogyan kell ezeket a gabonafajtákat termeszteni.

Squanto segítségének köszönhetően a kolónia megmaradt. 1621 decemberében a hálás zarándokok egy nagy szüreti fesztivált szerveztek. Ez volt az első hálaadás.


Squanto tapasztalatai Angliában
1605-ben Squanto angol felfedezőkkel találkozott és elment velük Angliába. Ekkor tanult meg angolul. Squanto nem is tért vissza New Englandbe 1614-ig, ekkor segített John Smith kapitánynak a partvonal feltérképezésében.

Eladták rabszolgának
1615-ben Squantot (és 30 másik indiánt) elfogta egy rabszolga-kereskedő és eladta Spanyolországban. Squanto megszökött és Angliába menekült. Még éppen időben ért vissza New Englandbe, hogy megmentse a zarándokokat. Egy évvel a szüreti fesztivált követően, amíg a zarándokoknak segített Cape Cod felfedezésében, megbetegedett és meghalt.

Az egész országban 1789. november 26-án ünnepelték először egységesen a hálaadást, George Washington elnök javaslatára. A hálaadás nem volt egy évenként tartott ünnep, amíg Abraham Lincoln 1863-ban el nem rendelte. 1941-ben a kongresszus elhatározta, hogy minden november negyedik csütörtökén tartsák a hálaadást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése