2011. október 25., kedd

Halloween - szimbólumok

Minden évben október 31-én a legtöbb Egyesült Államok-beli közösségben, jelmezes gyerekeket látni az utcákon, táskával a kezükben, amiben cukrot visznek. Ajtóról ajtóra mennek a környéken és azt kiabálják, hogy "Trick or Treat!". A hagyomány szerint a szomszédoknak illik cukrot adniuk a gyerekeknek. Ha nem adnak, akkor a lurkók csínyekkel állnak bosszút.


Egy kis háttér információ a halloween leggyakoribb szimbólumairól
Szellemek és csontvázak

Ezek utalások az egyre vékonyodó határra a mi világunk és a "másik világ" között.
Boszorkányok, seprűk és fekete macskák
Gyakran látni olyan képeket, amelyeken boszorkányok seprűn lovagolnak, néha egy fekete macskával, vagy annak formájában. A középkorban a boszorkányok gondolata (olyan nők, akik eladták magukat az ördögnek) a keresztény fekete mágia és eretnekség hiedelméből nőtte ki magát. Néha látni képeket boszorkányokról, akik egy nagy üstöt kevernek. A pogány időkben ez a bőség jele volt, de ma már azt a látszatot kelti, hogy a boszorkányok bájitalokat főznek.
Töklámpás ("Jack-o-Lantern")
Egy régi történet szerint egy Jack nevű öregember imádta ingerelni az ördögöt. Az ördög arra kényszerítette, hogy a földet járja örökre, egy töklámpással a kezében. Ma, az Egyesült Államokban, a faragott tököt, gyertyával a belsejében "Jack-o-Lantern"-nek hívják.
Alma, sütőtök, kukorica és diófélék
Az ajtókat és asztalokat ezekkel a szüreti gyümölcsökkel szokás kidíszíteni, mert a Halloween a szüret időszakában van.

A Halloween annyira népszerű az Egyesült Államokban, hogy a legtöbb felnőtt egy kosár cukorral várja a gyerekeket az ajtóban. Manapság a csínytevések ritkák, mert a gyerekhad csak tovább szalad a következő ajtóhoz, ha nem kap cukrot.

Halloween tradíciója nagyon régi. A név maga a keresztény Minden Szentekből ("hallows") származik, amit a IX. században tartottak először. Minden Szentek napja ("All Hallow's Day") november elsején van, az előestét hívták "All Hallow's Eve"-nek. Azonban az ünnep eredetével kapcsolatban van egy másik esemény is, egy régebbi, kereszténység előtti fesztivál, a "Samhain". Ahogy ez a két esemény egybeolvadt, Halloweenra már egy olyan időszakként tekintettek, amikor az élők és a holtak közötti határ elkeskenyedett. Azok, akik meghaltak, újra meglátogathatták az élőket vagy azért hogy kísértsék azokat, akik rosszul bántak velük, vagy azért, hogy meglátogassák a családjukat. Néhány ember számára félelmetessé vált kimenni a lelkek közé, ezért ők otthon maradtak és ott szórakoztak. Mások megigézték az ajtóikat és ablakaikat, hogy távol tartsák a barátságtalan szellemeket. Akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy kimenjenek, azok máglyákat raktak és jelmezekbe bújtak, hogy ijesztgessék az otthon maradtakat.

Az 1800-as évek közepén, az Egyesült Államokba kivándorló írek magukkal hozták a hagyományaikat is és a XX. századra a Halloween népszerűvé vált. A legtöbb amerikai nem tekinti a Halloweent vallási ünnepnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése