2010. november 20., szombat

Egy igazi amerikai vacsora hálaadáskor

A hálaadás az év egyetlen olyan napja, amikor szinte az összes amerikai alapjában véve ugyanazt eszi: töltött pulykát, áfonyaszószt, krumplipürét és sütőtökös süteményt. Nagyon sok család készít valamilyen saját specialitást is. Van, aki lasagnét eszik, mások kínai gombócot főznek. Ez az ünnep vallásra, politikára tekintet nélkül mindenkinek az ünnepe, ahogy az újonnan érkezetteké, valamint a régóta Amerikában élőké egyaránt - mindenkié, aki hálásnak érzi magát valamiért.
Próbáld ki te is, készíts te is hagyományos amerikai ételeket!

 
Mennyi pulykára van szükségem?

Számolj fejenként fél kilóval, vagyis 10 emberre 5 kg pulykára van szükséged. (Egyébként még másnap is remekül fogyasztható, tehát nyugodtan vegyél nagy pulykát!) A fiatalabb állatnak puhább a húsa. Ha fagyasztott pulykát veszel, a hűtőben vagy hideg vízben olvaszd ki, ehhez lehet, hogy napokra lesz szükséged, tehát soha ne olvaszd szobahőmérsékleten!

Hogyan készítsem a tölteléket a pulykához?

Mindenkinek megvan a kedvenc tölteléke, de őszintén szólva a bolti dobozos töltelék tökéletes és rendkívül egyszerű. Azonban ha hiteles tapasztalatokat szeretnél szerezni, próbáld meg magad készíteni a vacsorát hálaadásra. Alábbiakban leírom, hogyan készítette az én Alice néném, azt mondom, ez a legjobb.


4 alap dolog a töltelékhez:

kenyér - fehér, vagy teljes kiőrlésű, a legjobb a házi készítésű.
Szeleteld fel kenyeret, hagyd száradni egy kis ideig a pulton, csak takard le egy konyharuhával, aztán tépd apró darabokra.

fűszerek - só és fekete bors. Hagyományosan a zsálya is kell a töltelékhez, de az én Alice néném nem szerette.

egyéb - pirított hagyma és zeller (egy kis vajon dinsztelve) szintén a tradicionális töltelék része. És kreatívan próbálgasd a gesztenyét, az osztrigát, a kolbászt, a diót, a pekandiót, az almát, vagy aszalt gyümölcsöket, pl aszalt sárgabarackot.

amitől egy kicsit levesebb lesz - a vaj az igazi, de próbálhatod a margarint, az olíva olajat, a hús levét, a bort, vagy az almalevet is.


Miután lemostad a pulykát, távolítsd el a belsejében található tasakot (ebben van a mája, nyaka, stb), majd töltsd meg az imént elkészített töltelékkel. Ezt csak közvetlenül azelőtt végezd el, hogy betennéd a pulykát a sütőbe, különben a baktériumok elszaporodnak. Ne tegyél túl sok tölteléket a madárba, mert ennek megnő a térfogata a sütés alatt (kb 3/4 bögre tölteléket számolj minden fél kiló húsra). Ha van maradék tölteléked, azt tedd a pulyka mellé a tepsibe. Ha kész a pulyka, akkor keverd össze a belsejében és a kívül sült tölteléket.


Hogyan süssem a pulykát?
Íme a Nemzeti Pulyka Föderáció iránymutatása:
Süsd 325 °F /163 °C-on.
4-6 kg esetén 3 - 3 és 1/2 óra
6-7 kg esetén 3 és 1/2 - 4 óra
7-9 kg esetén 4 - 4 és 1/2 óra
9 -10 kg esetén 4 és 1/2 - 4 és 3/4 óra
10-12 kg esetén 4 és 3/4 - 5 és 1/4 óra
Ha nem töltöd meg a pulykát, akkor kb félórával kevesebb is elég. A húshőmérőt helyezd a combba, el kell érni a 180 °F / 82 °C -t.

(Nekem szerencsém volt a pulykákban található felugró "pop-up" hőmérőkkel. Amikor a pulyka elkészül, a kis műanyag mérő jelzi ezt.)
Segítségre van szükséged?

Hívd a Butterball Turkey Talkline-t (Vajgolyó Pulyka Vonalat) 1-800-288-8372, vagy a US Department of Agriculture Meat and Poultry Hotline (Mezőgazdasági hús- és baromfi osztály forróvonalat) 1-800-535-4555 (angolul és spanyolul beszélnek) az olvasztással, töltéssel, elkészítéssel, stb. kapcsolatos információkért.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése