2010. december 3., péntek

Black Friday (Fekete péntek) és Cyber Monday (Kiber hétfő)

A fekete péntek az Egyesült Államokban a hálaadást követő péntek. Hagyományosan ilyenkor kezdődik a karácsonyi bevásárlás, ez Amerika legfőbb vásárlós napja. Ezen a napon a boltok, áruházak nagyon korán nyitnak, sokszor már hajnali 4 órakor, de van hogy még ennél is korábban és fergeteges akciókkal várják a kedves vevőket. Bár a fekete péntek nem ünnepnap, a legtöbb munkaadó szabadnapot ad, aki pedig mégsem kap, az ilyenkor kiveszi a szabadságát.

A fekete péntek kifejezést eredetileg az 1864. szeptember 24-i tőzsdekrach leírására használták. A philadelphiai újságok az 1960-as években kezdték újra feleleveníteni ezt a terminust a zsúfolt boltok miatt.
Az elnevezés azonban igaziból az üzleti életből származik, a tulajdonosok egyenlege ugyanis ilyenkor végre átment pirosból feketébe. A könyvelésben ugyanis pirossal jelölték a hiányt (tehát ilyenkor pirosban voltak), feketével a profitot (ilyenkor feketében voltak).
Mivel a hálaadás mindig november utolsó csütörtöke, ezért a fekete péntek mindig november utolsó pénteke, november 23 és 29 között.
A fekete péntek népszerűségének az az oka, hogy ilyenkor rendkívül kedvező árakon lehet hozzájutni szinte bármilyen árucikkhez. Nem ritka a 70%-os leárazás sem, a karácsonyt megelőző napok "last minute" árengedményeinél is olcsóbban lehet vásárolni. A műszaki cikkek és a játékok a legnépszerűbbek, ezeken van a legjelentősebb kedvezmény.
Vannak olyan boltok, amik már napokkal előtte kiküldik az akciós felhívásokat, a kuponokat, de vannak olyanok is, amik az utolsó percig próbálják titokban tartani, hogy milyen ajánlattal várják a vevőket a fekete pénteken.
Manapság egyre jobban elterjed az online vásárlás, hiszen senki nem akar korán kelni, a hosszú sorokban várakozni egy hideg napon (amikor még az is előfordulhat, hogy elkapkodják az ember orra elől a kiszemelt árucikket).
A kiber hétfő a hálaadást követő első hétfő, amikor az emberek visszatérnek a munkahelyekre és az ebédszünetben vásárlásba fognak, ekkor kezdődik a karácsonyi vásárlási szezon az interneten. Természetesen az online boltok is különleges ajánlatokkal, kedvezményekkel várják a vevőket, sőt ilyenkor általában a szállítás is ingyenes. Az internetes vásárlás elterjedésével egyre inkább nőni fog a kiber hétfő népszerűsége is.
Ezt a napot 2005-ben nevezték először kiber hétfőnek, amikor nagyon megugrott az internetes vásárlások száma.
Egy dolgot nem szabad elfelejteni a fekete péntek és a kiber hétfő kapcsán. Az ajánlat általában limitált mennyiségű árucikkre vonatkozik, tehát könnyen előfordulhat, hogy az adott árut pillanatok alatt elkapkodják. Így nem biztos, hogy meg tudod szerezni azt a terméket, amiért eredetileg útra keltél, szörfölni kezdtél az interneten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése