2010. december 28., kedd

Szilveszter az Amerikai Egyesült Államokban

A Gergely-naptár utolsó napja a szilveszter. Rengeteg partit tartanak az új év eljövetelének tiszteletére az Egyesült Államokban.

A szilveszter az egyik legfontosabb társadalmi esemény nagyon sok amerikai számára. Sokan partit rendeznek az otthonukban, vagy részt vesznek egy ilyen összejövetelen, ahol még az alkohol (bor és pezsgő) is megengedett az új év tiszteletére. Nagy városokban nyilvános rendezvényeket is szerveznek, ami emberek ezreit vonzza.

A szilveszteri fesztiválok legkiemelkedőbb eleme a "szilveszteri gömb" New Yorkban, Manhattenben, a Times Squaren. A gömb kristályból készült, rengeteg lámpácska található benne, egy 23 méter magas oszlop tetején helyezték el. December 31-én éjfél előtt 1 perccel a gömb ereszkedni kezd az oszlopon lefelé, pontosan éjfélkor ér le az oszlop aljára. Ezt az eseményt közvetítik a tévécsatornák Amerika-szerte és a világ minden táján. A II. világháború idejét kivéve ez az esemény minden évben megcsodálható már 1907 óta.

 
A szilveszteri gömb egyéni variációja már minden nagyobb amerikai településen, nagy városban kialakult. Az év utolsó percében valamilyen tárgy ereszkedik le, vagy éppen emelkedik fel. A tárgyak általában a környék történelméhez vagy iparához kapcsolódnak, például a környékre jellemző állatok, gyümölcsök, zöldségek, autók, gépek modellje; Atlantában (Georgia) óriási barack; Raleighben (Észak-Carolina) sárgarézből készült makk, aminek a súlya 900 font (408 kg); Strasburgban (Pennsylvania) pingponglabdák.


A szilveszter nem egy állami ünnep, de az év végi ünnepi időszakra esik. Az iskolák és egyéb oktatási intézmények zárva vannak, egyéb intézmények is vagy bezárnak, vagy kevesebb szolgáltatást teljesítenek. Nagyon sok bolt nyitva van, de korán bezárnak. A színházak, klubok, egyéb szórakozó helyek különleges programokkal várják a vendégeket, amikre már hetekkel korábban érdemes jegyet foglalni.


A tömegközlekedés vagy normál, vagy csökkentett járatszámmal működik, sok helyen korai járatokat is beiktatnak január elsejére, hogy a szilveszteri partikról biztonságosan hazajuthassanak az emberek. Ha szükséged lesz a tömegközlekedésre, érdemes a megfelelő menetrendet alaposan átnézni az utazás előtt.


A közlekedést elterelések is nehezíthetik a nagy rendezvények, fesztiválok körül. Ha autóval szeretnél megközelíteni egy ilyen helyszínt, nézz körül a helyi sajtóban, hogy hogyan juthatsz el az esemény környékére.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése