2010. július 28., szerda

Mi a csuda az a...? 7.

EL CAMINO REAL (NEW MEXICO)
Az El Camino Real spanyol kifejezés, jelentése: a királyok útja.
Az elnevezést két útra is használták. Az egyik Californiában a Csendes-óceán partján haladt mintegy 530 mérföld (kb. 853 km) hosszan az 1700-as évek végén.
A másik Új-Mexikóban található, ez a legöregebb "európai" út az Egyesült Államokban. Az 1600-as évek elején Mexikó várostól Santa Fe-ig vezetett az El Camino Real, 1150 mérföld (kb. 1851 km) hosszan. Ezen közlekedtek a spanyol katonák, a papok és a gyarmatosítók.


BIG APPLE (NEW YORK)
A Big Apple New York city elnevezése. Jazz zenészeknek köszönhetően lett népszerű ez a kifejezés az 1930-40-es években. Ha valahol az otthonuktól távolabb játszottak, az már "valami" volt (erre ők azt a kifejezést használták, hogy azok már az "ágak" voltak), New Yorkban játszani egyenesen a Big apple (tehát "nagy dolog") volt.
(Big apple: nagy alma)


OUTER BANKS (NORTH CAROLINA)

Outer Banks a neve egy 175 mérföld (kb. 282 km) hosszú sávnak, ami keskeny szigetekből és homokdűnékből áll az Atlanti-óceán partján Észak-Karolinánál.
AZ Outer Banks és a szárazföld között csendes vízi utak találhatók, amiket "hangoknak" neveznek. Az Outer Banks közelében fekvő terület - Cape Hatteras, Roanoke és Kitty Hawk - sok érdekes történelmi esemény színtere volt.
(Outer Banks: külső partok)
 
BADLANDS (NORTH DAKOTA)
A Badlands vízmosásokkal, csúcsokkal tarkított táj 4 állam területén. A sziúk "mako sica"-nak, vagyis "bad land"-nek nevezték ezt a környéket.
Mielőtt elnök lett, Theodore Roosevelt vadászni volt Badlandsen az 1880-as években. Utána azt írta, hogy egy olyan területen járt, ahol fantasztikusak a formák, pompásak a színek, úgy tűnt, mintha nem is ezen a Földön lett volna.
(Badlands: rossz földek)


LAKE-EFFECT SNOW (OHIO)

A lake-effect snow az a hó, ami nagy pelyhekben hull a tópart közelében. A nagy területű vizek tovább képesek tárolni a hőt, mint a felettük lévő levegő, a párolgás hatására tehát a tavak felett nagy felhők keletkeznek. A parthoz érve viszont megkezdődik a havazás.
Az Erie-tó észak-keleti ohioi partvidékén telente több mint 110 inch (kb. 280 cm) hó esik. Ez sokkal nagyobb mennyiség, mint az Ohio állam belső területein mért átlag.
(lake-effect snow: tóparti havazás)


Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése