2010. július 11., vasárnap

Mi a csuda az a...? 2.


PIKES PEAK (COLORADO)

A Colorado Springhez közeli hegy Zebulon Pikeról kapta a nevét, aki 1806-ban megpróbálta megmászni. Coloradoban 31 olyan hegy van, ami magasabb, mint 14110 láb (4300.728 m). Ám a Pikes csúcsot az tette híressé, hogy toronymagasan a Nagy Alföld fölé emelkedik.
(Pike - egy név; peak: hegycsúcs)


CHARTER OAK (CONNECTICUT)
Connecticut királyi alapító okirata jogot adott az önálló kormányzásra. Amikor II. Jakab angol király vissza akarta vonni ezt a rendeletet, katonai erőket küldött, hogy megszerezzék az okiratot. A kolónia vezetői azonban ellopták és elrejtették azt egy öreg tölgyfába. Connecticut így megtarthatta a szabadságát. Az okiratot rejtő tölgyfa Hartfordban állt, míg egy erős viharban ki nem dőlt 1856-ban.
(charter: okirat; oak: tölgy)
 

PEA PATCH ISLAND (DELAWARE)

Ez a sziget a Delaware folyón található, Delaware és New Jersey között. 1760 körül jelent meg először egy kis homokzátonyként. Nem sokkal később egy borsóval megrakott hajó megfeneklett itt, a kiömlő borsó pedig kicsírázott, majd gyökeret eresztett a homokban. Ahogy a borsó nőtt, egyre több hordalék rakódott itt le, így sziget alakult ki. Ma a sziget az itt található gémtelepekről, valamint az 1814-ben épített katonai erődről, a Fort Delaware-ről ismert.
(Pea Patch Island: Borsóföld-sziget)

 
ALLIGATOR ALLEY (FLORIDA)

Az aligátor alley annak a 78 mérföld (kb. 126 km) hosszú négysávos fizetős útnak az elnevezése, ami keresztül szeli az aligátorokban gazdag Everglades területét. Hosszának nagy részén, Ft. Lauderdale és Naples között, az aligátor alley mindössze 7 lábbal (kb 2 m) fekszik magasabban, mint a környező mocsarak.
(alley: átjáró, folyosó)


GOLDEN ISLES (GEORGIA)


A Golden Isles egy korallsziget-csoport elnevezése Georgia partjainál. Ezt a nevet az élénk színe miatt kapta. A legendák arról szólnak, hogy Fekete Szakáll itt rejtette el kalózkincseit, mielőtt elfogták. A terület egyben a "Gullah"-k vagy "Geechee"-k központja is - azoké az embereké, akik a rabszolgák leszármazottai, akiknek saját kultúrájuk és saját nyelvük van.
(Golden Isles: Arany-szigetek)

Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése