2010. július 14., szerda

Mi a csuda az a...? 3.

KILAUEA (HAWAII)

A világ legaktívabb vulkánja, amely Hawaii szigetének egy hetedét fedi, egyben az állam legfiatalabb vulkánja is. 1983 és 1998 között folyamatosan aktív volt. A Hawaii déli partjain lerakódó lávának köszönhetően mintegy 2.43 km2-rel nőtt a sziget területe.



RIVER OF NO RETURN (IDAHO)

A "River of no return" a Salmon folyó egyik ágának elnevezése Idaho középső területén. A folyó a nagyon erős sodrásáról híres. Az 1805-ös Lewis és Clark expedíciónak azt mondták, hogy ha le tudnak menni ezen a folyón, soha nem fognak tudni visszajönni az árral szemben.
Motorcsónak nélkül ez az állítás mai napig megállja a helyét.
(River of no return: a folyó, ahonnan nincs visszatérés)


LITTLE EGYPT (ILLINOIS)

Little Egypt nevet kapta Illinois állam legdélibb csücske a legelső fehér telepesektől. Ugyanis az a terület, ahol az Ohio és a Mississippi összefolyik, a Nílus deltárjára emlékeztette a őket.
Az általuk épített várost is Caironak nevezték el, bár a kiejtése eltér az egyiptomi város nevétől.
(Little Egypt: Kis Egyiptom)


HOOSIER (INDIANA)

A Hoosier kifejezést több  mint 150 éve használják Indiana államra és a lakosaira is. Ennek ellenére, senki nem tudja biztosan, honnan származik ez a szó.
Talán a "Who's yere?" (Ki van itt?) a jelentése? - ez egy tipikus reakció volt régen Indianaban, ha valaki kopogott az ajtón.
Esetleg a kentucky-i vállalkozóktól származik a szó, akik Indiana lakosait fogadták fel alkalmazottnak?
Ez csak két elmélet a sok közül, ami a Hoosier szó eredetére vonatkozik.


FIELD OF DREAMS (IOWA)

A "Field of dreams" egy baseball pálya a kukorica táblában, közel Dyersville-hez, Dubuque-tól nyugatra. Az azonos című filmhez építették 1988-ban. A film egy farmerről szólt, aki kivágott egy baseball pályát a kukoricaföldjén, hogy az álma valóra váljon.
1989 óta két iowai farmer tulajdona a filmbeli pálya, amit megnyitottak a közönség előtt. Kb 50 ezer látogató érkezik nyaranta, hogy a labdába üthessenek, vagy a bázisokra futhassanak.
(Field of dreams: az álmok földje)

Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése