2010. augusztus 3., kedd

Mi a csuda az a...? 8.

SOONER (OKLAHOMA)

Oklahoma első fehér telepeseit nevezték "soonernek". Az 1800-as évek végén az amerikai állam kétmillió acres-t (kb. 809 ezer hektár) vásárolt meg Oklahoma középső területeiből a Creek és a Seminola indiánoktól, majd 1889. április 22-én délben megnyitotta a fehér telepesek számára. Ezen a napon egy lövés jelezte, hogy kezdődhet a hajsza a legjobb földekért. Néhány ember már jó korán belopakodott erre a területre, hogy a legjobb farmokra tehessen szert. Ezeket az embereket nevezték "soonernek", ami az állam gúnyneve is lett.
(Sooner: hamarabb)


PACIFIC CREST SCENIC TRAIL (OREGON)  
Az 1930-as évek kezdetén a Pacific Crest túraútvonal elérte a 2650 mérföld (kb. 4265 km) hosszúságot Mexikó és Kanada között. Az út oregoni szakasza a legrövidebb és a legkönnyebb a túrázók számára. Ha a Cascade Range gerinc mentén kirándulunk, elsétálhatunk a Crater Lake (Kráter-tó) pereménél. Utunk során érinthetünk számos alvó és újabban aktív vulkánt, például az Mt. Hood-ot, vagy az Mt. Thielsen-t.
PENNSYLVANIA DUTCH (PENNSYLVANIA)
A pennsylvaniai Dutchként ismert emberek egyáltalán nem Dutchok, vagyis hollandok, hanem német származásúak. A "német" szó németül "deutsch", amit sokan "dutch"-nak értenek. Pennsylvaniai dutchnak általában az egyszerű embereket hívják, beleértve az amisokat és a mennonitákat is.


BREAKERS (RHODE ISLAND)
A Breakers-t nyaralónak építették az 1890-es években a Vanderbilt család számára. Az épület egy kősziklára néz. Manapság történelmi nevezetesség.
A különböző korszakok neves családjai sorra építették nyári rezidenciájukat Newportban, hogy ezzel is kifejezzék mérhetetlen gazdagságukat.
A Breakersben 70 szoba található, a vízcsapok ezüstből készültek, az építkezés kb 5 millió dollárba került.
 
GULLAH (SOUTH CAROLINA)
 

A gullah-k, másképpen geechee-k a Nyugat-Afrikából elhurcolt rabszolgák leszármazottai, akik a Dél-Karolina partjainál található szigeteken dolgoztak, vagy megszöktek a polgárháború után. A szigeteken elkülönülve megtarthatták egyedülálló kultúrájukat és a saját nyelvüket. 2 gullah szó is bekerült az angolba, a goober (földimogyoró) és a juke (jukebox: wurlitzer)

Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése