2010. augusztus 20., péntek

Mi a csuda az a...? 10.

DELMARVA PENINSULA (VIRGINIA)
 
A Chesapeake-öböltől keletre fekszik a Delmarva Peninsula. Delaware (del), Maryland (mar) és Virginia (va) osztoznak rajta. A legdélebbi része Virginiáé. Az állam szárazföldi területéhez közvetlenül kapcsolódik a félsziget, a világ legnagyobb híd- és csatorna-kombinációjával. A közel 20 mérföld (kb. 32 km) hosszú híd az öböl vize alatt vezet egy 1 mérföld (1,6 km) hosszú alagútban.
(Delmarva Peninsula: Delmarva-félsziget)

GRAND COULEE DAM (WASHINGTON)
A Grand Coulee Dam az USA legnagyobb betongátja, egyben az ország legnagyobb vízi erőműve is. Ezt az 550 láb (kb. 168 méter) magas gátat több mint 40 évig építették. A gáthoz felhasznált betonból egy négysávos autópályát lehetne építene Los Angelestől New Yorkig. Itt állítják elő az USA északnyugati területe számára szükséges energia jelentős részét.
(dam: gát)


FLATLANDER (WEST VIRGINIA)
 
A flatlander azoknak az embereknek a csúfneve, akik nem a hegyekben élnek. Mivel Nyugat-Virgínia állam majdnem egész területe hegyvidék, a flatlanderek általában idegenek. A szó jelentése ma már a következő: az ember, akiben a hegyen élők nem bíznak.
(flatlander: alföldi)



ICE AGE TRAIL (WISCONSIN)
 
Amikor az Ice Age Trail elkészül (az első szakasz 1973-ban nyílt meg) 1000 mérföld (kb. 1610 km) hosszú lesz. Nagyjából követni fogja az utolsó gleccser legdélebbi vonalát.
Amikor a gleccser 10000 évvel ezelőtt visszahúzódott a sziklákból különleges formákat alakított.
A morénák a gleccser által kövekből formált dombok.
A katlanok hasadékok, amik úgy keletkeztek, hogy a gleccserek darabjai letörtek és elolvadtak. Az Ice Age Trailt azért hozták létre, hogy megvédjék ezeket a képződményeket, valamint hogy bemutassák azt a szépséget, ami a gleccserek után maradt Wisconsinban.
(Ice Age Trail: Jégkorszak turistaút)


OLD FAITHFUL (WYOMING)
Az Old Faithful egy gejzír, egy olyan forrás, ami időről időre forró vizet lövell a levegőbe. A Yellowstone Park több mint 500 gejzírje közül  ez a legismertebb. Naponta 20-23-szor lép működésbe, minden alkalommal kb. 5 percig tart a kitörés. Az Old Faithful több mint 8400 gallon (kb. 32 köbméter) vizet lövell 170 láb (kb. 52 m) magasba.
A Yellowstone gejzírek egy vulkán felszínén találhatók, ami a föld alatti vizeket forráspontig hevíti.
(old: régi, öreg; faithful: pontos)



District of Columbia (WASHINGTON D.C.)

A District of Columbia nevet azért találták ki, hogy egyértelmű legyen, Washington városa nem része egyetlen államnak sem. Azt a helyet, ahol Washington található, szövetségi területnek tekintik. Ez egy politikai felosztás, hisz ez nem egy állam.
Washington város és a District of Columbia határai között nincs különbség.
(District of Columbia: Columbia Kerület)




Egy amerikai atlaszban talált információk az USA államairól.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése