2012. március 13., kedd

Szent Patrik nap - röviden

Fotó: www.freedigitalphotos.net
Március 17-én Szent Patrik napját ünnepeljük. Ír bevándorlóknak köszönhetjük ezt a vidám ünnepet. Több ír él Amerikában, mint Írországban! Az amerikaiak több mint 12%-a ír származású. Az írek és sok más amerikai nagyon sokat szórakoznak Szent Patrik napon. Ír dalokat énekelnek. Történeteket mesélnek manókról és olyan edényekről, amik tele voltak arannyal. Zöld ruhákat vesznek fel, zöld tortát és sütit esznek, zöld sört isznak. Ezen a napon a hagyományos étel a besózott marhahús káposztával. Városok százaiban tartanak parádékat. A legnagyobb Szent Patrik napi parádék New Yorkban és Bostonban vannak. Az írek mindenkit meghívnak, hogy legyenek írek egy napig: Csak hordj zöldet és érezd jól magad!Ki volt Szent Patrik?

Patrik Angliában született az V. században. Katolikus pap lett belőle. A pápa elküldte őt Írországba hogy tanítsa az íreket a kereszténységre. Patrik hosszú időn át tanított. Átkeresztelte az ír hercegeket és vezetőket.
Patrik templomokat épített és papokat képzett. Sok legenda maradt fenn Szent Patrikról. Egyesek azt mondták, hogy meggyújtotta a havat, mások azt, hogy kikergette a kígyókat Írországból és hogy halottakat keltett életre.

Patrik meghalt 460. március 17.-én. Sok évvel később a katolikus egyház szentté avatta.

Az ünnep szimbólumai a zöld szín, a lóhere, a manókalap.


St Patrick's Day - hosszabban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése