2012. július 3., kedd

Ki írta a Függetlenségi Nyilatkozatot?

Freedigitalphotos.net 
A Függetlenségi Nyilatkozat minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb dokumentum Amerika történelmében, amit valaha megírtak. 56-an írták alá, az aláírók a különböző államok képviselői voltak.

Ki írta a Függetlenségi Nyilatkozatot? 
A legtöbben manapság úgy tudjuk, hogy Thomas Jefferson a dokumentum szerzője. Azonban sokan nem ismerik a nyilatkozat történetét vagy azét az emberét, aki írta. 
Nézzük meg a fontosabb eseményeket a Nyilatkozat aláírásáig.

Miért írták meg a Nyilatkozatot?
Az 1700-as években a brit parlament több olyan törvényt is hozott, ami korlátozta az Amerikában élő brit telepesek szabadságát. Ezek a korlátozások vezettek a Kontinentális Kongresszus 1774-es megalakulásához. Egy listát küldtek III. György királynak, ami tartalmazta a telepesek panaszait. Ezt a listát III. György figyelmen kívül hagyta és miután a következő listával sem törődött, a telepesek úgy érezték, hogy tenniük kell valamit a szabadságuk érdekében. A telepesek úgy érezték a lázadás az egyetlen megoldás, miután a király minden levelüket figyelmen kívül hagyta.

Ki írta a Függetlenségi Nyilatkozatot?
Bár úgy tudjuk Thomas Jefferson volt az igazi szerző, a 2. Kontinentális Kongresszus 5 embert jelölt ki a dokumentum megírására, Benjamin Franklint, John Adamst, Roger Shermant, Robert Livingstont és Thomas Jeffersont. Jefferson azt az utasítást kapta, hogy írja meg a Nyilatkozat piszkozatát, amin június 11-től június 28-ig dolgozott. Mielőtt bemutatta volna a kongresszusnak, megmutatta John Adamsnek és Benjamin Franklinnek, akik mindketten módosítottak rajta. 
1776. július 1-jén mutatta be a kongresszusnak, ahol további módosítások mentek végbe. Július 4-én a küldöttek a Függetlenség Csarnokában találkoztak és aláírták a nyilatkozatot. John Hancock, a Kontinentális Kongresszus elnöke Charles Thomsonnal együtt aláírta a dokumentumot és aztán elküldték John Dunlaphoz nyomtatásra.

Thomas Jeffersonról

Thomas Jefferson fiatalkora
Thomas Jefferson 1743. április 13-án született. Olyan család volt az övé, ami vérszerinti kapcsolatban állt sok fontos Virginiai családdal. Az iskolában latint, görögöt és franciát tanult, mikor 14 éves korában apja meghalt, fiára hagyta rengeteg földet és több tucat rabszolgát.

Politikai pályája
Jefferson munkájához George Mason Virginia Nyilatkozata és saját munkája, Virginia Alkotmánya szolgált mintául. 26 módosítást hajtottak végre mielőtt a dokumentumot a kongresszusnak bemutatták.

Tehát ki írta a Függetlenségi Nyilatkozatot? 
Nos, a szerző Thomas Jefferson volt, de sok ember közreműködött a dokumentum elkészítésében, és persze ne feledkezzünk meg arról az 56 emberről sem, akik életüket adták volna a szabadságért.


Tények és tévhitek - Függetlenség Napja 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése