2012. június 12., kedd

Az elveszett kolónia rejtélye


Az 1500-as években az európai felfedezők áthajózták az Atlanti-óceánt. Útjuk végén egy hatalmas, eddig még nem látott földön kötöttek ki. Ez a föld az amerikai kontinens volt.
Sok európai ország akart létrehozni kolóniákat, azaz gyarmatokat. A gyarmat egy olyan település, amit egy távoli országból irányítanak.




Sir Walter Raleigh angol felfedezőnek volt egy terve ennek megvalósítására. Nem tudta, hogy ez a terve fogja megteremteni az amerkai történelem egyik legfurcsább rejtélyét.


1584. július 4.-én Sir Walter Raleigh két angolt küldött át az Atlanti-óceánon. Az emberei az Outer Banksnél (Külső Partoknál) kötöttek ki, közel a mai Észak-Karolinához, egy Roanoke-sziget nevű helyre akadtak. Egy őshonos Algonquin indián-törzs otthona volt. Az angolok megkértek két algonquint, Manteo-t és Wanchese-t, hogy térjenek velük vissza Angliába. Mikor megérkeztek, meséltek Raleigh-nek Roanoke-szigetről. A sziget az Outer Banks és szárazföld között rejtőzött. Rengeteg hal, vadállat és szálfa volt ott. Az angolok úgy gondolták, hogy remek hely lenne egy gyarmat alapításához.

Raleigh elment I. Erzsébet királynőhöz, hogy kidolgozzanak egy tervet egy kolónia létrehozására a Roanoke-szigeten.

1585 áprilisában 7 hajóval 108 ember indult el a Roanoke-szigetre. Amikor késő nyáron szárazföldet értek, a telepesek rájöttek, hogy a hajóik nem férnek át a keskeny öblön. Sokkal kisebb csónakokat kellett használniuk, hogy elérjék a partot.

A telepesek között volt Ralph Lane, a gyarmat kormányzója. A flotta kapitánya megígérte Lane-nek, hogy tavasszal, mikor nyugodtabb a tenger, ellátmánnyal térnek vissza. Addig is a kapitány és hajói felderítik a partvonalat.

Lane és emberei hamar rájöttek, hogy rengeteg munka áll előttük. Senki sem tudta közülük, hogy hogyan kell házat építeni, növényeket termeszteni, vagy csak kivágni egy fát.
A gondjaik ellenére, a telepesek megkezdték egy ötoldalú erőd építését a sziget északi végén.

A telepesek között volt Thomas Hariot és John White. White képeket festett azokról az állatokról és növényekről, amiket talált. Hariot írt az általa látott új dolgokról.
Hariot és White írtak és lefestették a szomszédjaikat, az alqonquin-okat. Alaposan tanulmányozták az életmódjukat.
A közeli mezőkön az algonquin-ok kukoricát termesztettek. A kukorica közé tököt ültettek. A kukorica szárán bab és borsó kapaszkodott fel. Az algonquin-ok halásztak és szarvasra is vadásztak. Az algonquin asszonyok agyagedényekben főzték és fatálakon tálalták az ételt.
Hariot és White is úgy gondolta, hogy a kolóniának tanulniuk kellene az algonquin-októl, hogy túléljenek Roanoke-szigeten. Azonban a telepesek nem ültették el a növényeiket elég gyorsan. Hamarosan beköszöntött a tél. A növények elszáradtak és az Angliából hozott étel nem volt elegendő egész télre.

Valahogyan, az indiánok segítségével, a telepeseknek sikerült túlélniük a hideget. Mikor a tél véget ért ételre, puskaporra, gyógyszerekre és más készletekre volt szükségük. A segítség úton volt.
1586 tavaszán sok hajó hagyta el Angliát, hogy ellátmányt szállítson Roanokéra. Azonban ahogy közeledtek a parthoz, egy hurrikán csapott le rájuk. Lehetetlenné vált az ellátmány eljuttatása a szigetre. A hajóknak vissza kellett térniük Angliába.

Ralph Lane úgy döntött, hogy neki és a telepeseknek el kellene, hagyniuk a kolóniát. Mikor a tenger megnyugodott egy kicsit, a telepesek gyorsan összecsomagoltak és felszálltak a hajóikra. Lane telepesei épségben visszatértek Angliába.

Azonban John White vissza akart menni Amerikába. Sir Walter Raleigh is szeretett volna még egy próbát tenni egy gyarmat létrehozására. Ezúttal Anglia egész családokat küldött. John White-ot választották a gyarmat új kormányzójának.

1587. május. 8-án 3 kis hajó vitorlázott Amerika felé. Mindig nehéz volt átkelni az Atlanti-óceánon. A hajók hánykolódtak, léket kaptak, a hely szűk volt és a hálókabinokat patkányokkal kellett megosztaniuk. Végül megpillantották a szárazföldet. Először a telepesek nem tervezték, hogy Roanoke-szigeten éljenek, ahol az első gyarmat kudarcot vallott. Raleigh úgy gondolta, hogy a Chesapeake-öbölhöz közel fekvő föld jobb hely lesz. Ez beljebb volt a szárazföldön, távolabb a viharos tengertől. Azonban ahogy közeledtek Roanoke-szigethez, White megtudta, hogy a hajó kapitánya nem akarta ennél távolabb vinni a telepeseket. White dühös volt. A telepesek nem tudtak feljebb jutni a Chesapeake-öbölben a kapitány segítsége nélkül. A telepeseknek így Roanoke-szigeten kellett maradniuk.
Így lett az új Virginia-kolóniának Roanoke-sziget az otthona. Mivel a telepesek házai már fel voltak építve, White megparancsolta az új telepeseknek, hogy dolgozzanak a javításukon. Az erőd falait is újraépítették.
Azonban a gyarmatnak gondjai is akadtak. Baj volt az indiánokkal: egy indián megölt egy telepest, mikor az rákokat fogott egy mérföldre az erődtől. White felkészült a felelős törzs megtámadására.
A telepesek éjszaka értek az indián faluhoz. Látták az indiánokat a tábortűz körül. White emberei támadást indítottak. Egy indiánt megöltek, azonban White szörnyű hibát követett el: a telepesek rájöttek, hogy rossz törzset támadtak meg. Ezek a Croatoan-ok voltak, egy barátságos indián csoport.
Az indián-gondokon kívül, White rájött, hogy a telepesek készletei kifogyóban voltak. White tudta, hogy vissza kell térniük Angliába. Mielőtt azonban elindultak, White nagyapa lett. Augusztus 18-án, a jó hír elterjedt a gyarmaton. White lánya, Eleanor Dare életet adott egy kislánynak. A Virginia Dare nevű kisbaba volt az első angol gyermek, aki Amerikában született.
1587. augusztus. 27-én White kormányzó szomorúan hagyta el Roanoke-szigetet, hogy visszatérjen Angliába. Mielőtt elindult, kigondolt egy tervet. Ha a telepeseknek el kellett hagyniuk az erődöt, új otthonuk nevét bele kellett karcolniuk egy fába. Ha bajban voltak, akkor egy keresztet is.
Mikor White megérkezett Angliába, sietett találkozni Sir Walter Raleigh-val. Raleigh beleegyezett egy kis ellátmánnyal megrakott hajó azonnali indításába. Egy nagyobb flotta pedig majd tavasszal készült vitorlát bontani.

Azonban az a tél túl kemény volt egy kis hajó kiküldéséhez. Azután, a következő évben, 1588-ban háború tört ki Anglia és Spanyolország között. Egy hajó sem tudott eljutni Amerikába az elkövetkezendő két évben.

White végül 1590-ben tért vissza Roanoke-szigetre. Augusztus közepén hajója lehorgonyzott az Outer Banksnél. White füstöt látott a távolban. Vajon az emberei még ott voltak?
White elindult, hogy megtalálja őket. Azonban a kolóniát elérni nehéz volt. Az első csónak, amit küldött majdnem felborult a viharos tengeren. A második fel is borult és hét ember fulladt meg.
Mikor végül White végre elérte a települést, már sötét volt. Egy hatalmas tüzet látott. A tengerészek kiáltoztak a sötétben, azonban nem érkezett válasz.

Mikor a nap felbukkant, White látta, hogy csak a fű és az aljnövényzet égett. Hol voltak a telepesek?
A településhez közel állt egy fa, amelyre a C R O betűket karcolták. White úgy gondolta, hogy a telepesek csatlakoztak a croatoan-okhoz. Az erődön belül a házakat lebontották. White észrevett egy oszlopot, amelyre a C R O A T O A N szó volt karcolva. Nem volt kereszt csak a szó.

Ekkor az időjárás viharossá vált. A tengerészek nem tudták elérni a croatoan-ok szigetét. White szomorúan döbbent rá, hogy lehet, hogy soha többet nem látja a családját vagy a telepeseket.
Néhány évvel később Raleigh küldött még egy hajót, hogy keresse meg a telepeseket. Senki sem találta meg őket. 1603-ban I. Erzsébet királynő meghalt. Az új király, I. Jakab nem kedvelte Sir Walter Raleigh-t és a politikai nézeteit. A király a Tower börtönébe záratta Raleigh-t, így nem tudott több hajót küldeni Roanoke-szigetre. Mi történhetett a Roanoke-szigetről elveszett telepesekkel?
A telepesek meghalhattak természetes okokból kifolyólag, vagy elhagyhatták a szigetet a croatoan-okkal.

1607-ben, egy új gyarmatot hoztak létre a szárazföld beljebb fekvő területén. Jamestown-nak nevezték el. A kormányzója, John Smith, halott történeteket Roanoke-ről. Az egyik jamestowni telepes az állította, hogy látott egy fehérbőrű és szőke hajú indiánt. Lehetséges, hogy egyike volt az elveszett telepeseknek?

Egy mese szerint Virginia Dare az indiánok között élt és átváltoztatták fehér szarvassá. Az emberek még mindig azt mondják, hogy látták a fehér szarvast a szigeten sétálni.
Az Elveszett Kolónia története sohasem fog feledésbe merülni. A rejtélye pedig megmagyarázatlan maradhat örökre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése