2012. április 23., hétfő

A Póni Expressz - 1. rész

Izgatott tömeg gyűlt össze a St Joseph nevű városkában, Missouriban, 1860. április 3-án. Ezen a napon indult útjára a Póni Expressz. Azok a levelek, amik ezen a napon elhagyják St Joseph-et, mindössze 10 nappal később megérkezhetnek San Franciscoba. Ez gyorsabb lenne, mint bármelyik postai szolgáltatás Amerikában.


Az emberek türelmetlenül várakoztak. A Póni Expressz késett. Egy különös postás érkezett, aki összegyűjtötte a leveleket keletről. Végre, a Póni Expressz elindulhatott első útjára! Éppen lement a nap, amikor a fiatal Johnnie Frye betette a postát a táskájába. Voltak közötte levelek, újságok és táviratok. A távíró rendszer Nebraskában ért véget, úgyhogy a Póni Expressznek még nyugatabbra kellett vinnie a táviratokat.


Este 7:15-kor, Frye felnyergelte a lovát és elvágtatott a Missouri folyó felé. A folyót komppal szelte át Kansas államba. Aztán megint elindult nyugatra, keresztül a prérin.  Hamarosan megérkezett első kansasi megállójához, Troyhoz. Lenyergelte a lovát, megfogta a postát, áthajította egy másik lóra. Ellovagolt Kennekuk-ig, aztán Kickapoo-ig, ahol ismét lovat cserélt. Körülbelül éjjel fél tizenkettőkor Frye belépett Granada városába. Az ő munkája véget ért.


Most Don Rising következett. Ő már akkor előkészítette a lovát, amikor meghallotta Frye lovának dobogását. Nem vesztegették az idejüket!
Don 8 órán keresztül lovagolt, közben mindig lovat cserélt. Ő Marysville-ben (Kansas) fejezte be a feladatát. Ott újabb lovas vette át a postát. Április 5. környékén a levelek eljutottak Fort Kearney-ig (Nebraska).
Innen egy száraz szakasz következett. A lovasok kendőt kötöttek az arcukra, hogy megvédjék a portól. A Sziklás-hegység felé vezetett az útjuk. Átkeltek a hegyeken és elérték Salt Lake City-t (Utah) április 9-én.

A Utah és Nevada közötti szakasz veszélyes volt. Ez volt a Paiute-k és a Gosiute-k otthona, akik nem szerették, ha a földjükön kocsik mentek keresztül – de a lovasoknak nem volt semmi problémájuk.
Carson Cityben (Nevada) a távíró éppen táviratokra várt.  Sacramento-val volt összeköttetésben, ahonnan ezen az úton érkeztek a hírek.


Az utolsó lovas William Hamilton volt. Április 13-án érkezett meg Sacramento-ba. Az út két óra híján 10 nap volt mindössze.

Ugyanekkor St. Josephben (Missouri) is ünnepeltek! A Póni Expressz lovasa éppen megérkezett, 10 nappal azután, hogy elhagyta Californiát.
A Póni Expressz betartotta ígéretét!

Második rész >>
Harmadik rész >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése