2011. november 29., kedd

Hogy lett a Hálaadásból ünnep? - 3. rész

Annak ellenére, hogy a Hálaadás csak egy nap, az emberek egy négynapos ünnep részeként ünneplik. Az ünnep csütörtökön kezdődik és a hétvégéig tart. Ilyenkor az emberek összejönnek a családjukkal és barátaikkal és hálát adnak az évért.  És természetesen, elfogyasztanak egy nagy hálaadási lakomát. Az egész középpontjában egy óriási pulyka áll! De nem minden pulykából lesz vacsora.

2011. november 28., hétfő

Hogy lett a Hálaadásból ünnep? - 2. rész

A következő kilenc évben Sarah a Ladies’ Magazine szerkesztőjeként dolgozott. Ő volt az első női szerkesztő az USA-ban. A Ladies’ Magazine-ban minden nő talált valami érdekeset. Gyönyörű ruhákról készült képek, receptek, lakásfelújítási ötletek voltak a lapban. Szerkesztőként Sarahnak kellett eldönteni, hogy mi kerülhet be az egyes számokba.

2011. november 27., vasárnap

Hogy lett a Hálaadásból ünnep? - 1. rész

Amerikában mindenki ismeri az első hálaadás történetét.
1620 őszén, angol zarándokok érkeztek az új világba. Mayflower nevű hajójuk a Cape Cod-öbölben kötött ki Massachusettsben. Ez egy jó lakhelynek tűnt és a zarándokok úgy döntöttek, hogy új otthonukat Plymouth-nak nevezik el.

Egy új élet elkezdése nehéz munka, a tél rettentő hideg volt, sokan nem élték túl. Az ezt követő ősszel a túlélő telepesek összegyűltek egy lakomára, hogy hálát adjanak.

2011. november 24., csütörtök

A "pilgrim"-ek története

Anglia földjén élt egy zarándokoknak (pilgrimeknek) nevezett kis csoport. Szomorúak voltak, mert Anglia királya nem engedte nekik, hogy a maguk módján imádják Istent. Úgyhogy a pilgrimek becsomagoltak és elköszöntek a hazájuktól, a barátaiktól és a már ismerős környezetüktől.

Egy enyhe őszi napon hajóra pattantak és útra keltek egy új világba, Amerikába, a nagy óceánon túlra. Más családok is jöttek. Együtt reménykedtek abban, hogy szabadságot és egy jobb életet találnak.
Több mint száz ember nyomorodott be egy kis fa hajóba, aminek Mayflower (Májusi virág) volt a neve. 22 gyerek is volt közöttük. Az útjukra csak a legegyszerűbb ételeket vitték, például sajtot, kenyeret, szárított babot és sózott húst.


2011. november 22., kedd

Squanto

1585 körül született, a Patuxet törzs tagjaként
1622 novemberében halt meg Cape Cod nevű településen (Massachusetts államban)


Amikor 1620 decemberében a Mayflower horgonyt vetett Plymouth partjainál, a zarándokok nem tudták, hogyan kell életben maradni ezen a kemény éghajlaton New Englanden. A 102 telepes fele elhunyt az első tél folyamán.